Marie-Louise Gotmark på Elgiganten Logistik

En del av hjärtat:

Marie-Louise Gotmark

Head of HR

Vattenvarelsen som ror tillsammans med andra

Marie-Louise Gotmarks hjärta slår i huvudsak för tre saker; familjen, kollegorna och vatten i alla dess former. Hon har testat på det mesta i yrkesväg, från att serva kunder i butik till att servera bord, men det har alltid bottnat i ett genuint intresse för människor.

Vatten har alltid varit hennes favoritelement, en fascination som började som ung simmare och som har följt med henne genom hela livet. Marie-Louise beskriver sig själv och familjen med man och två tonårspojkar som vattendjur. Båtliv eller badliv spelar ingen större roll, så länge livet innehåller vatten på något sätt. Av olika anledningar kom simningen av sig och hon gjorde ett uppehåll från bassängen i närmare trettio år, men nu har längtan kommit tillbaka. Hon har också blivit nyfiken på att simma så kallad open water, en simnings- och tävlingsform som sker i sjöar och andra vattendrag. Deltagarna har våtdräkt på sig och får kämpa mot vädrets makter samt vattnets krafter.

– Det är svårt att sätt fingret på det, men det finns något fascinerande med vatten, något rogivande som laddar mina batterier. Jag blir helt enkelt lugn av det, oavsett om jag simmar eller är ute på en båttur. Tjusningen ligger nog i att man känner sig viktlös. Samtidigt har jag stor respekt för vatten, säger Marie-Louise Gotmark, Head of HR, på Elgiganten Logistik.

Fascinationen för vatten kanske beror på att vatten är något föränderligt, något som är fyllt med energi och livskraft. Eller så beror det att vatten kan slingra sig fram på de mest oväntade vägar. Marie-Louise är trots allt en person som vågar hoppa ut i det okända och segla i motvind. Hon föddes in i en arbetarklassfamilj där det framtida yrkeslivet skulle vara baserat på praktiska färdigheter, inte på akademiska kunskaper. På den akademiska sidan var det inte heller lätt att komma från en arbetarbakgrund. Med en stor portion envishet gick hon sig egen väg och blev den första i familjen med en högskoleexamen.

– Jag är enormt stolt över mina vägval och det hårda arbete jag har lagt ner längs vägen. Det har inte varit lätt och inte heller spikrakt, men man säger inte till mig att jag inte kan. Då blir jag nästan provocerad. Jag är inte envis, men jag skulle nog vilja påstå att jag är en otroligt ihärdig och uthållig person. Tror jag på något, så satsar jag helhjärtat på det, säger hon.

Marie-Louise Gotmark pratar med medarbetare på Elgiganten Logistik
Vi växeldrar för att bli bättre. I mina ögon är ingen värd mer än någon annan, oavsett ursprung eller förutsättningar.
Marie-Louise Gotmark på Elgiganten Logistik

Marie-Louise är utbildad in personal och arbetsliv samt organisationspsykologi. Sedan examen på Växjö Universitet har hon på olika sätt arbetat nära människor i olika typer av verksamheter, från att vara personalansvarig på ett bemanningsföretag till att vara PA-konsult åt Jönköpings kommun. Hennes resa på Elgiganten Logistik började 2012. Under hela karriären på Elgiganten Logistik har hon arbetat med HR som HR Specialist, HR Manager och Head of HR. Det sistnämnda är hennes nuvarande titel, men titlar har hon inte mycket för.

– Ledare kommer alltid behövas, men jag är en motståndare till att man utnyttjar sin position. Jag ifrågasätter ständigt hierarkiska strukturer. Det kanske låter lite klyschigt, men här på Elgiganten Logistik är det laget före jaget. Vi växeldrar för att bli bättre. I mina ögon är ingen värd mer än någon annan, oavsett ursprung eller förutsättningar, avslutar hon.