Jimmy Yaacoub står vid truck på Elgiganten Logistik

En del av hjärtat:

Jimmy Yaacoub

Team Manager

Att ge sig ut i det okända för att hitta vägen framåt

Jimmy Yaacoub har gjort en enastående resa inom Elgiganten Logistik, från att inte kunna ett ord svenska till att vara spindeln i nätet inom sitt team. Han är en småbarnsförälder som trivs bäst ute i naturen, men också en naturlig ledare för många människor på jobbet.

Han beskriver sig själv som en person med förkärlek till campinglivet, men också som en person som växer ju mer ansvar han får. I livet tar han sitt ansvar som familjefar och på jobbet ser han ser till att vardagen flyter på som den ska. I rollen som Team Manager har Jimmy Yaacoub en central roll på Elgiganten Logistik. Han tar ansvar för allt från drift och planering till arbetsmiljöfrågor och medarbetarnas välmående.

– För mig handlar mycket av det här jobbet att se och prata med människor. Det är viktigt att hälsa på alla man träffar varje dag och vara närvarande med varje medarbetare. Jag vill veta hur mina kollegor mår, både på och utanför jobbet. Kommunikation och feedback är två viktiga ord för mig, säger Jimmy Yaacoub, Team Manager på Elgiganten Logistik.

Jimmy Yaacoub kom till Sverige från Libanon så sent som 2011 och började som timanställd lagerarbetare på Elgiganten Logistik under 2012. Då kunde han inte ett enda ord på svenska. Jimmy har i stort sett lärt sig språket på egen hand genom att kommunicera på svenska i jobbet, men hans vilja att lära sig mer stannar inte innanför väggarna på Elgiganten Logistik. Det svenska språket är även närvarande när Jimmy kopplar av i soffan där hemma. När han tittar på filmer eller serier på olika språk kör han alltid undertexter på svenska. Numera har Elgiganten Logistik språktester i samband med rekrytering, något som Jimmy välkomnar, då det behövs ett gemensamt språk för att förena fler än fyrtio olika nationaliteter.

Jimmy Yaacoub pratar med medarbetare på Elgiganten Logistik
Elgiganten Logistik gör att folk kan stå på egna ben, men för att lyckas är det viktigt att alla pratar samma språk
Jimmy Yaacoub på Elgiganten Logistik

– Det var jobbigt i början med språket, men jag ger inte upp. Jag ser alltid framåt och vill inte gå runt i cirklar. Mina kollegor har stöttat mig från första dagen och stöttar mig fortfarande varje dag. Elgiganten Logistik gör att folk kan stå på egna ben, men för att lyckas är det viktigt att alla talar samma språk. Bra logistik kräver bra kommunikation, fortsätter Jimmy.

Språket i Libanon är en blandning av den libanesiska varianten av arabiska, franska och engelska. Kanske beror det på det gamla kolonialväldet eller så är det så enkelt att Libanon alltid har varit en knutpunkt mellan öst och väst. I Libanon är det vanligt att blanda språken och man väljer det språk som passar bäst för vissa ord. När Jimmy blev uppringd om en anställning på Elgiganten Logistik kunde han bara urskilja enstaka nyckelord som går över nationsgränser. Genom logik kunde han lista ut vad samtalet handlade om.

– Jag svarade när det ringde och allt jag kunde höra var ”Elgiganten och job, job, job”. Eftersom jag kan engelska svarade jag ja. Sedan fortsatte samtalet med ”intresserad” och det låter ju väldigt likt ”interested”. Så jag svarade ja igen och fick komma på en intervju. Det var svårt att göra sig förstådd, men på engelska kunde jag få fram det allra viktigaste; ”you have to give me a chance. Jag lovade att jag var ”capable”, säger Jimmy och skrattar när han minns tillbaka på hur han tog sina första trevande steg på Elgiganten Logistik.